Door Harm Steenwijk | 8 december 2019 | 0 Reacties

Wat is een KvK-inschrijving en wanneer moet ik dat hebben?

Een KvK-inschrijving is een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. De Kamer van Koophandel is een publieke dienstverlener voor ondernemend Nederland. De Kamer van Koophandel levert informatie, voorlichting en ondersteuning rondom de belangrijkste thema’s van het ondernemerschap en beheert het handelsregister.

Als ondernemer ben je verplicht een KvK-inschrijving te hebben als je voldoet aan de onderstaande critera:

  • Je levert goederen en/of diensten. Bijvoorbeeld je verkoopt fietsen of je bent fotograaf.
  • Je vraagt hier een meer dan symbolische vergoeding voor. Bijvoorbeeld je factureert de kosten en het uurtarief.
  • Je neemt deel aan het (normale) economische verkeer. Bijvoorbeeld je fotografeert in opdracht van een klant en niet voor familie en vrienden.

Als je niet constant bezig bent met het ondernemen maar af en toe een opdracht uitvoert voor een bedrijf is het de moeite niet waard om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel houdt velen tegen om te gaan ondernemen en zélf geld te gaan verdienen.

Daarom biedt Student Jobber de mogelijkheid aan studenten om als freelancer opdrachten uit te voeren zonder zo’n KvK-inschrijving. Zo wordt het voor studenten veel aantrekkelijker om zelf geld te gaan verdienen en in aanraking te komen met het ondernemen. Als het bevalt is een KvK-inschrijving altijd nog mogelijk.

Student Jobber betaalt studenten uit via de IB47 regeling van de belastingdienst. Deze regeling verplicht bedrijven (Student Jobber) uitbetaalde bedragen aan consumenten (studenten) op te geven aan de belastingdienst. Met deze gegevens controleert de belastingdienst de inkomstenbelasting aangifte van de consument (student).

Het is dus van belang dat je als student je verworven inkomsten via de IB47 regeling wél aangeeft bij je inkomstenbelasting aangifte. Dit kan onder ‘resultaat uit overige werkzaamheden’. De belastingdienst controleert deze aangifte aan de hand van de verkregen gegevens van Student Jobber.

Bron: Kamer van Koophandel