Door Stan | 29 oktober 2019 | 0 Reacties

Krappe arbeidsmarkt? Zzp’er profiteert, uitzendkracht niet

Dat het voor veel bedrijven lastig is om personeel te vinden, betekent niet dat uitzendkrachten ook beter worden betaald. Hun loon stijgt zelden meer dan de cao-stijging. Zzp’ers profiteren wel. Zij kunnen meer uren maken en vragen ook een hoger uurloon. Dat blijkt uit een rapport van het economisch bureau van de ING.

De bank verwacht dat deze ontwikkeling volgend jaar nog sterker zichtbaar is. Per 1 januari 2020 is namelijk de Wet Arbeidsmarkt in Balans van kracht. Dit betekent onder meer dat werkgevers meer sociale lasten moeten afdragen voor alle soorten flexibel personeel (uitzendkracht, payroller, tijdelijk contract) behalve de zzp’er.

Flexibele schil

De bank verwacht daarom dat bedrijven nog meer gebruik zullen maken van zzp’ers in hun flexibele schil. Ook omdat er steeds meer online platformen voor zzp-werk ontstaan. ING noemt zzp’ers ’het belangrijkste stootkussen om economische schokken op te vangen’.

De zzp’er kan daarentegen iets minder aftrekken van de belasting. Ook dat zal er waarschijnlijk voor zorgen dat zij hogere tarieven zullen vragen. Zelfstandigen, met en zonder personeel, verdienden in het tweede kwartaal van 2019 maar liefst 18% meer per uur dan in het tweede kwartaal van 2013.

Werknemers, ook uitzendkrachten, gingen er in dezelfde periode slechts 8% op vooruit.

Risicopremie

Hoewel uitzendkrachten van alle werknemers het meest flexibel zijn in hun uurloon, krijgen ze daar geen ’risicopremie’ ofwel loonsverhoging voor, schrijft ING. Dit omdat uitzendwerk meestal laaggeschoold en gestandaardiseerd is.

Vanwege internationale concurrentie en globalisering moet dit werk zo kostenefficiënt mogelijk, ook in Nederland. Loonstijgingen bovenop het cao-loon zijn daarom zeldzaam, aldus het onderzoek.

Bron: Telegraaf