Door Stan | 29 september 2019 | 0 Reacties

Als ik later groot ben, word ik zzp’er

Van de werkende Nederlanders is een op de tien zzp’er – zelfstandige zonder personeel – en dat percentage groeit stevig door. Wil jij tijdens of na je studie een eigen bedrijf starten? Met deze handleiding kan je direct aan de slag.

Zzp’ers komen in alle soorten en maten. Het zijn creatievelingen die met hun laptops koffietentjes bevolken, IT-specialisten die vanuit huis programmeren, docenten die specifieke vakkennis overbrengen op studenten, architecten die zich per klus verhuren en verpleegkundigen. Hun werkzaamheden lopen enorm uiteen, maar ze hebben een ding gemeen: het zijn ondernemers.

Zodra je diensten of goederen levert en daar een – meer dan symbolische – financiële vergoeding voor ontvangt, ben je volgens de Kamer van Koophandel (KvK) een bedrijf. Een ondernemer is een zakenman of -vrouw die zijn/haar bedrijf draaiende houdt. Als je voor meerdere opdrachtgevers werkt, geen grote financiële risico’s loopt en geen personeel in dienst hebt, kan je je als eenmanszaak inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Je bent dan de oprichter en baas van je eigen onderneming en mag jezelf zzp’er, zelfstandig ondernemer of freelancer noemen. Net wat je leuk vindt.

Niet iedere zzp’er kiest bewust voor het ondernemersbestaan. In sommige vakgebieden zijn er maar weinig banen of is het normaler om helemaal niet in dienst te zijn. Muzikanten, kunstenaars, vormgevers en communicatiedeskundigen hebben soms geen andere keuze dan ondernemer te worden.

Bron: www.zzpnieuws.nl